Olet täällä

Samoajat

Ikä 15 - 17 vuotta
Kesto 3 vuotta
Ryhmä 4 - 12 henkilöä
Johtaja Vartionjohtaja (samoaja), tukena luotsi (aikuinen)
Ikäkausimerkki Kankainen lilja-leijona
Päätösmerkki Metallinen lilja-leijona
Materiaali Partio-ohjelma
Väri Metsänvihreä (Värikoodit: PMS 364, C72 M0 Y100 K43, R51 G101 B46, #33652e)

Samoaja liikkuu ympäristössään kiinnostuneena, tunnustellen eri maisemia ja maastoja. Samoaja on aktiivinen ja aatteellinen, etsivä ja energinen, kyseenalaistavakin. Biologinen kehitys alkaa jo tasoittua. Hän selviytyy itsenäisesti tilanteista ja kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä. Hän osaa jo opettaa muille, mutta haluaa samalla kehittää itseään.

Ohjelma

Samoajaohjelma kestää kolme vuotta. Samoajaohjelma koostuu erimittaisista aktiviteeteista, joista osa on pakollisia ja osa vapaavalintaisia. Aktiviteetit on jaettu aiheittain 21 taskuun. Pakollisissa aktiviteeteissa samoajat tutustuvat samoajaohjelmaan sekä oppivat johtajuutta, ryhmätyöskentelyn taitoja sekä laajentavat näköpiiriään lippukunnan ulkopuolelle. Viiden pakollisen taskun (meripartiolaisilla lisäksi kuudes Försti-tasku)  lisäksi ohjelma koostuu 15 teemataskusta, joista jokaisesta tehdään yksi aktiviteetti vuodessa.

Samoajaryhmää johtaa vartionjohtaja, joka on yksi samoajista. Ryhmän tukena toimii aikuinen luotsi, jota samoaja tarvitsee kasvunsa ja samoajaohjelman onnistumisen tueksi.

Olennainen osa ohjelmaa on ryhmänohjaajakoulutus sekä siihen sisältyvä johtamisharjoittelu. Samoaja voi toimia tarpojaryhmän vetäjänä tai oman samoajaryhmänsä vertaisjohtajana. Aikuisen tuella samoaja voi toimia myös seikkailijavartion johtajana.

Jokaisen toimintavuoden jälkeen samoajavartio pitää “evästauon”, jonka aikana vartio yhdessä luotsin kanssa arvioi mennyttä vuotta ja sen aikana opittua sekä suunnittelee tulevaa toimintaansa.

Lue lisää samoajien ohjelmasta.

Lupaus ja ihanteet

Samoajan lupaus

Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa samoajan ihanteita ja olla avuksi toisille.

Samoajan ihanteet

  • kunnioittaa toista ihmistä
  • rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä
  • olla luotettava
  • rakentaa ystävyyttä yli rajojen
  • tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen

Puvut ja merkit

Samoajan partiopuku ja merkkien paikat on esitelty puku- ja merkkiohjeessa.

Luokittelu: