Olet täällä

Osaamismerkit

Mikä on osaamismerkki?

Digitaalisella osaamismerkillä (ks. Mozilla Open Badge) tuodaan esiin tietoja, taitoja, osaamista ja/tai saavutusta. Osaamismerkki koostuu kuvasta ja merkkiin liitetyistä tiedoista, joita ovat merkin kuvaus, merkin saamiskriteerit, myöntäjän tiedot sekä merkin voimassaoloaika. Osaamismerkkiin on mahdollistaa liittää myös todisteita osaamisesta, jotka osoittavat, millä osaamisella/näytöillä merkin saaja on sen ansainnut. Merkin voi liittää esimerkiksi sähköiseen CV:hen tai jakaa sosiaalisessa mediassa.

Miksi osaamismerkkejä myönnetään partiossa?

Partiolaiselle osaamismerkki on erinomainen keino näyttää partiossa hankittua osaamistaan haluamissaan verkostoissa. Osaamismerkin yhtenä tarkoituksena auttaa tekemään näkyväksi osaaminen, joka voi olla hankittu koulu- tai työmaailman ulkopuolella vaikkapa harrastuksissa tai vapaaehtoistyössä – eli nimenomaan partiossa!

Osaamismerkki on avoin konsepti, joka ei ole sidoksissa tiettyyn työkaluun saati partion tai oppilaitoksen IT-ratkaisuihin. Osaamismerkit ovat henkilön käytössä aina veloituksetta. Ja mikä parasta – yhteen paikkaan kerätyt osaamismerkit kokoavat näppärästi esille eri yhteyksistä saavutetun osaamisen!

Osaamismerkin osoittamaa osaamista voi hyödyntää esimerkiksi koulumaailmassa tai työnhaussa. On kuitenkin hyvä muistaa, että oppilaitosten käytännöt osaamismerkeillä osoitetun osaamisen hyväksilukemisesta vaihtelevat. Merkkien käyttö laajenee kuitenkin koko ajan ja ne ovat jo käytössä monessa oppilaitoksessa sekä järjestöissä. Työnantajat arvostavat merkkiä työtodistuksen sijasta tai rinnalla.

Millaisia osaamismerkkejä partiossa on käytössä?

Partiossa osaamismerkkejä otetaan vuoden 2016 aikana laajemmin käyttöön. Pääsääntöisesti partion osaamismerkit ovat haettavia osaamismerkkejä eli osaamismerkin hakija täyttää sähköisen hakulomakkeen, johon hän omin sanoin kuvaa partiossa hankkimaansa osaamista.

Partiossa myönnettävät osaamismerkit osoittavat sellaista osaamista, jolla on merkitystä joko työ- tai koulumaailmassa. Mitään humputtelumerkkejä me emme myönnä: osaamismerkkimme osoittavat oikeasti merkityksellistä osaamista. Osaamismerkkien avulla teet näkyväksi myös sellaista partiossa hankittua osaamista, jota muuten olisi vaikea osoittaa tai josta ei saa muunlaista todistusta.


 

Tällä hetkellä haettavissa olevat osaamismerkit

Yhdistyksen puheenjohtajan osaamismerkki
(lippukunnanjohtajille)

Merkin ja siihen liittyvien todisteiden avulla hakija pääsee näyttämään yhdistyksen puheenjohtajana hankittua osaamistaan monipuolisesti. Tämä osaamismerkki luotiin yhdessä Opintokeskus Siviksen ja sen jäsenjärjestöjen kesken. 

Yhdistyksen sihteerin osaamismerkki 

Merkin ja siihen liittyvien todisteiden avulla hakija pääsee näyttämään yhdistyksen sihteerinä hankittua osaamistaan monipuolisesti. Tämä osaamismerkki luotiin yhdessä Hämeen Partiopiirin kanssa.

Varainhankintaosaajan osaamismerkki
(lippukunnan adventtikalenterikampanjan päälliköille) 

Merkin ja siihen liittyvien todisteiden avulla hakija pääsee näyttämään partion tärkeimmän varainhankintakampanjan päällikkönä lippukunnassa hankittua osaamistaan monipuolisesti.

Merkki on vuoden 2016 kampanjan yhteydessä haettavissa Hämeen Partiopiirin, Järvi-Suomen Partiolaisten, Kymenlaakson Partiopiirin, Lounais-Suomen Partiopiirin, Pääkaupunkiseudun Partiolaisten sekä Uudenmaan Partiopiirin alueella toimiville kampanjapäälliköille. 

Roihun osaamismerkit 

Älä unohda kaikkea sitä, mitä olet tehnyt ja oppinut Roihulla. Hae osaamismerkki ja näytä kaikki tämä muille!

Roihun osaamismerkit ovat haettavissa vuoden 2016 loppuun asti!

Roihulla on viisi osaamismerkkiä:

  • Finjamboree Experience (suunnattu erityisesti samoajille)
  • Nuorten ohjaajana leirillä (suunnattu erityisesti leiriluotseille)
  • Ryhmän johtajana leirillä (suunnattu erityisesti leirilippukunnanjohtajille)
  • Vapaaehtoisena tapahtumassa (suunnattu erityisesti Roihun lyhyissä pesteissä toimiville tekijöille, myös samoajille)
  • Osaamista vapaaehtoistyöstä (suunnattu erityisesti Roihun pitkissä, vaatimmissa pesteissä toimiville tekijöille) 

Olen hakenut ja minulle on myönnetty osaamismerkki - kuinka vastaanotan sen?

Katso Discendumin ohjevideo sähköisen osaamismerkin vastaanottamisesta.


Minulla on idea, millainen osaamismerkki partioon tarvitaan! Mitä teen? Piirimme haluaisi saada merkin yhdestä tietystä jutusta? Mitä teen?

Tosi hienoa! Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia halutuista merkeistä! Ennen kuin laitat ehdotuksesi matkaan, pohdi vielä hetki, millaista partiossa hankittua osaamista merkki tuo esiin ja onko tämä osaaminen hyödyllistä työ- tai koulumaailmassa. Jos on, sitten vain ehdotusta kehiin!

Merkit laaditaan Partioasemalla yhteistyössä luottisten ja piirien kanssa. Partiossa laaditut osaamismerkit saavat Creative Commons -lisenssin, joka mahdollistaa merkkien avoimen ja luvallisen hyödyntämisen myös tulevaisuudessa. SP:n osaamismerkkitiimi valmistelee keväällä 2016 viestintämateriaaleja ja perehdytystä, jotta piirit voivat jatkossa itse käsitellä ja myöntää osaamismerkkejä. Partiossa osaamismerkkien myöntäjänä näkyy aina Suomen Partiolaiset ja merkkien ulkoasu vastaa SP:n ilmettä.

Osaamismerkkeihin liittyvissä ideoissa voit ottaa koulutussuunnittelija Juuso Luomalaan (juuso.luomala(at)partio.fi). 

Mistä saan lisätietoja osaamismerkeistä?

Lisätietoja osaamismerkeistä löydät esimerkiksi Opintokeskus Siviksen osaamismerkkisivustolta tai Discendumin Open Badge –sivuilta.

Annamme myös ilomielin sinulle lisätietoja! Ota yhteyttä Juusoon Partioasemalle (juuso.luomala(at)partio.fi), niin etsitään yhdessä vastaus kysymykseesi!