Olet täällä

Ideoita yhteistyöhön!

Punainen Sulka -keräys tarjoaa mahdollisuuden klubien ja lippukuntien välisen yhteistyön rakentamiseen tai syventämiseen. Lippukunnalle paikallinen lionsklubi voi parhaimmillaan olla tärkeä ja pysyvä yhteistyökumppani, joka parantaa ja turvaa lippukunnan toimintaedellytyksiä. Yhteistyön muodoista voidaan sopia lippukunnan omien tarpeiden mukaan. Alle olemme keränneet erilaisia ehdotuksia siitä mitä lionsklubit ja lippukunnat voisivat tehdä yhdessä.

Lions-liiton paikallisyhdistykset ovat lionsklubeja. Tyypillisiä aktiviteetteja klubeissa ovat harrastusten tukeminen (esim. partiotyö), vanhusten auttaminen, lähiympäristön kunnostus, konserttien ja yleisötapahtumien järjestäminen.

Samat ideat löytyvät myös PDF-tiedostoksi koottuina täältä. Voitte vaikka toimittaa sen lähiklubillenne tutustuttavaksi!

Yhteistyöllä toimintaa

 • Apua kuljetuksiin: leijonat voivat käyttää mukavan lauantaiaamuisen tovin kyyditsemällä paikallisia sudenpentuja metsäretkelle. Kiitokseksi kuljetuksista klubille tarjotaan vaikka nokipannukahvit ja tutustumiskierroksen leirioloihin.
 • Lippukuntien omia tiloja kutsutaan useimmiten koloiksi. Kolojen lisäksi lippukunnilla saattaa olla omia partiokämppiä tai vene. Klubit ja lippukunnat voivat yhdessä kunnostaa koloa, maalata aitaa, lisätä tilojen esteettömyyttä tai vaikka järjestää veneen huoltamiseksi kevättalkoot.
 • Nuotiolaulut kuuluvat partioon, leijonat voivat tukea lippukuntaa ostamalla heille nuotiokitaran laulun säestämiseksi.
 • Leijonat ja partiolaiset voivat järjestää yhdessä tapahtumia tai yhdistää samaan aikaan osuvia tilaisuuksia isommiksi, yhteisiksi tapahtumiksi.
 • Yhteistyötä voi tehdä myös varainhankintatempauksissa, esimerkiksi joulukuusimyyntiä tai makkaranpaistoa kylän tapahtumissa voi tehdä yhdessä ja tukea samalla lippukunnan toimintaa. Klubeista voisi löytyä myös joulupukkeja partiolaisten ylläpitämiin joulupukkien välityspalveluihin.

Yhteistyöllä osaamista

 • Sekä lippukunnista että klubeista löytyy paljon osaamista, josta molemmat voivat hyötyä.
 • Erityisesti kaupunkialueilla lippukuntien johtajat voivat olla nuoria. Leijonat voivat toimia lippukuntien tukena esimerkiksi, kun pitää laatia yhteistyösopimuksia, tavataan seurakuntaa tai hoidetaan asioita kaupungin kanssa.
 • Lippukunnista löytyy osaamista niin tapahtumien järjestämisestä, metsäretkeilystä kuin sosiaalisen median hyödyntämisestä viestinnässä. Osaamista voi jakaa esimerkiksi järjestämällä yhteisen someillan, jossa lippukuntalaiset opastavat somen käyttöön ja kertovat samalla partiotoiminnasta.
 • Partio-ohjelmaan kuuluu monenlaisten uusien tapojen ja näkökantojen oppimista. Klubi voi esitellä leijonien tekemää kansainvälistä kummilapsitoimintaa tai muuta aihetta partionuoria kiinnostavalla tavalla ja keskustella teemasta yhdessä.
 • Osa kansalaistaitoja on vaikuttaminen. Lippukunta ja klubi voivat yhdessä päättää asian jota haluaisivat kehittää ympäristössään ja edistää sitä yhdessä esimerkiksi tekemällä aloitteen.
 • Leijonilla on paljon osaamista ja hyvää materiaalia elämisen taitoihin Lions Quest -ohjelmassaan. Leijonat voivat tukea lippukuntaa syrjäytymistä ehkäisevässä työssään omalla osaamisellaan esimerkiksi opettamalla terveen kasvun tukemiseen liittyviä taitoja.
 • Lippukunnissa toteutetaan lukuisia projekteja, olivat ne sitten adventtikalenterien myymistä vuosittain tai kesäleirin järjestämistä. Osaamista on huikeasti vapaaehtoisten sitouttamisesta ja kaikille tekemisen löytämisestä. Monella saattaa silti olla hieman hakusessa osa projekteihin liittyvistä asioista, kuten rahoituksen hakeminen tai loppuraportin laatiminen. Leijonat voivat sparrata lippukuntaa projekteissa, kun taas lippukuntalaiset voivat kertoa sitouttamista ja uuden kokeilemisesta. Klubit voivat myös tukea lippukuntien projekteja myöntämällä esim. 1000 euroa hankkeeseen, josta lippukunta on ensin laatinut suunnitelman ja lopuksi raportoi rahojen käytöstä ja saavutetuista tuloksista.

Yhteistyöllä kokemuksia

 • Lippukunnista löytyy paljon ideoita ja tekijöitäkin, mutta välillä olisi tarve aikuisresursseille. Aikuisille löytyy partiotoiminnasta monenlaista tekemistä.
 • Lippukuntaan voi tulla mukaan viikoittaiseen toimintaan tai osallistua silloin kun se parhaiten sopii. Monessa lippukunnassa toimintaan mukaan haluavia lapsia on enemmän kuin ryhmien vetäjiä. Lisätietoa aikuisena partiossa toimimisesta löytyy täältä: http://www.partio.fi/tule-mukaan
 • Ruokaa tarvitaan aina, ja myös sen tekijöitä. Leijonat voivat tulla mukaan lippukunnan viikonloppuretkelle tai pidemmälle leirille ruokavastaaviksi.
 • Lippukunta voi kutsua retkelleen tai tapahtumaansa paikallisen lionsklubin jäsenet
 • Leijonista löytyy varmasti runsaasti puheenjohtajakokemusta, paikallisesta klubista voi pyytää puheenjohtajaa seuraavaan lippukunnan vuosikokoukseen.
 • Sekä Lions-liitolla, että partiolla on paljon kansainvälistä toimintaa. Leijonien kautta vaihdossa olevan nuoren voi ottaa mukaan lippukunnan toimintaan. Samoin partiolaisille voisi kertoa Lions-liiton vaihto-ohjelmista. Klubi voi myös tukea lippukuntaa kansainvälisen leirimatkan suunnittelussa.

Yhteistyöllä hyvää

 • Palveluperiaate yhdistää partiota ja leijonia. Yhteistyötä voidaan tehdä myös hyvän tekemisen äärellä.
 • Monissa lippukunnissa ja klubeissa tehdään veteraanityötä. Toimintaa veteraanien hyvinvoinnin edistämiseksi voi tehdä myös yhdessä.
 • Partiolaisten adventtikalenterimyynnillä tuetaan lippukuntien toimintaa. Leijonat voivat hankkia itselleen ja työpaikoilleen partiolaisten adventtikalentereita ja joulukortteja liikelahjoiksi.
 • Klubi voi perustaa stipendirahaston, josta lippukuntalaiset voivat hakea tukea leirimaksuihin tai retkitarvikkeiden hankintaan.
 • Partiojohtajilla on mahdollisuus kehittää johtamistaitojaan Ko-Gi- ja Value Bassed Leadership -koulutuksilla. Klubi voi tukea paikallista nuorta kurssimaksuissa. Kurssille päässyt nuori voi tulla klubin tapaamiseen kertomaan oppimistaan uusista johtamistaidoista.
 • Partiolla on erilaisia kehitysyhteistyöhankkeita. Klubi ja lippukunta voivat yhdessä perehtyä hankkeisiin ja niitten tavoitteisiin ja kerätä yhdessä rahaa hankkeitten toteuttamiseen. Yhdessä voidaan myös tukea esimerkiksi nepalilaisen partionuoren matkaa suomalaiselle partioleirille.